Per parlar de autotune, cal que aclarim primer en què consisteix afinar. En el cas de què parlem, afinar és un procés que realitza una sèrie d’ajustos a el to de la veu, per fer-la coincidir amb les notes musicals que es prenen com a referència.
La tècnica que es faci servir i la forma d’aconseguir-se sustenten en l’habilitat per proporcionar un adequat entrenament de l’oïda musical. L’objectiu d’afinar és crear vincles entre les freqüències de les vibracions que es generen marcant les notes musicals d’una escala.
És indispensable tenir una oïda agut que permeti diferenciar una nota d’una altra, i per aconseguir-ho es fa servir la velocitat d’entonació (el temps que es necessita per trobar una determinada nota).
Què és l’autotune?
La companyia Antares Technologies a través d’Andy Hildebrand, va crear el 1997 un algoritme amb l’objectiu de robotitzar les veus humanes. Amb això buscava que la veu es ajustera a un to determinat, amb la finalitat d’harmonitzar eficientment la veu.
El autotune és un programari creat per processar sons, àudios i fins i tot la nostra veu. La forma en què la veu es processa amb aquest programari és realitzant una anàlisi dels senyals entrants i establint el seu to (segons la nota que s’hagi escollit). Posteriorment determinada l’escala i les notes es van canviant a temps real, ajustant-les a les més properes de l’escala seleccionada.
Conseqüències que ha portat a el món de la música el Autotune
Tot i que és una eina creada per millorar l’afinació, l’ús que se li ha donat en múltiples ocasions no ha deixat de causar controvèrsies i mals comentaris.
Assistir a un concert o comprar un disc ja no és garantia de qualitat dels cantants, perquè amb l’ús d’aquest processador d’àudio ja no és tan necessari que un cantant s’esforci per oferir el millor de la seva veu. És el autotune el que s’encarrega de fer els ajustos necessaris perquè el públic no aconsegueixi percebre si la veu original està desafinada.
Quan es va iniciar l’ús aquest processador en el món de la música?
La cantant nord-americana de dance-pop Cher, en el primer single del seu vintè tercer àlbum titulat Believe (llançat a l’mercat en 1998) va ser la primera artista a utilitzar aquest processador de so en una obra musical. En aquest cas es va usar com distorsionador de la veu, que com afinador.Esto és una prova del que pot fer el autotune i de com pot arribar a afectar a una producció musical.
En l’actualitat és molt rar aconseguir una feina en la indústria musical on aquest programari no s’estigui fent servir. La música electrònica, el reggaeton i gran diversitat dels gèneres musicals existents depenen de l’ús d’aquesta eina i en ella han trobat una alternativa molt eficient per aconseguir grans treballs amb l’ajust de les melodies.
Cantants de la categoria de Lady Gaga, Kanye West, Britney Spears, Madonna, Snoop Dogg i Lil Wayne fan servir aquesta versàtil eina.